Saló Salut

Exercici per a embarassades: beneficis i consells que has de saber.

Estàs esperant un bebè i et planteges deixar de banda l’exercici físic? Si és així, segueix llegint. En aquest article t’explico els beneficis de fer exercici si estàs embarassada, així com els avantatges per al teu nadó.

Se molt bé que, sovint, l’excés de pes i/o altres símptomes associats a l’embaràs poden provocar que se’ns faci una muntanya moure el cos, però et ben asseguro que els beneficis són MOLTS.

Per començar, saps que el moviment és bàsic per viure? Les dones estem fetes i preparades per parir, però actualment, l’excés de sedentarisme ja sigui, per exemple, degut a condicions laborals que ens fan estar hores i hores assegudes pot posar en risc la salut de l’embarassada i del teu nadó.

I és que, malgrat hauràs sentit dir moltes vegades frases com “no agafis pes” o “no facis esforços”, els estudis científics demostren que és més “perillós” el sedentarisme que l’activitat física. És habitual trobar-nos amb embarassades a les qui el metge recomana, davant el dubte, fer repòs. Però el cert és que en la majoria de casos les embarassades no sou tan vulnerables com se us adverteix per simple precaució.

Així doncs, sempre i quan no ens trobem en una situació de risc, per activar la musculatura i pujar una mica les pulsacions, no li passarà res al nadó!

 

Quins són els beneficis de l’exercici físic per a les embarassades?

  • Ajuda a prevenir la diàstasi abdominal no fisiològica. És a dir, la separació entre els músculs rectes abdominals.
  • Permet controlar millor la pujada de pes.
  • Redueix el risc de patir hipertensió, preeclampsia o diabetis gestacional.
  • Ajuda a combatre el restrenyiment.
  • Disminueix la incidència de la incontinència urinària (tant en l’embaràs com en el post part).
  • Genera endorfines, ajudant a prevenir la depressió.

 

I no només això, també hi ha beneficis pel nadó:

  • Millora la maduració del sistema nerviós.
  • Disminueix la freqüència cardíaca en repòs.
  • Millora la viabilitat de la placenta fent que l’entrada de nutrients i la sortida de substàncies de rebuig sigui més eficient.
  • Augmenta el líquid amniòtic disminuint així el risc de part prematur.

 

Quin tipus d’exercici es recomana?

Tant en l’embaràs com en el post part, el més recomanable és que et posis en mans de professionals especialitzats perquè et recomanin el tipus d’exercici més adient per a tu.

Això és degut a que hi ha factors importants a tenir en compte a l’hora de planificar el millor exercici per tu. Aquest es veurà condicionat si és el teu primer embaràs, quant de temps ha passat entre embarassos, com han estat els parts anteriors, si tens problemes de circulació, varius vulvars, diàstasi abdominal o hipertensió, la qualitat del teu teixit conjuntiu, l’estat del sòl pelvià, i un llarg etc.

En línies generals, per ajudar-te a triar, mira que sigui un exercici que inclogui treball de la postura, del sòl pelvià i de la faixa abdominal (de forma indirecta), així com exercicis de força, cardiovasculars i exercicis de preparació al part.

Recorda que has d’evitar completament els abdominals convencionals, maniobres de Valsalva (aguantar la respiració per moure grans pesos), l’impacte, els exercicis clàssics de Pilates i exercicis que augmentin la pressió a la línia alba (flexions, planxes, etc).

 

Des de quan i fins quan?

Des del primer dia i fins al final! Inclús hi ha estudis científics que destaquen la importància de començar sis mesos abans de l’embaràs.

 

I què més?

Cal acompanyar totes aquestes recomanacions d’un estil de vida saludable, que inclogui una bona alimentació i la reducció dels nivells d’estrès en la mesura del possible.

Si comparem el part amb una prova de llarga distància, com seria córrer 42 km, qui seria capaç de fer-la sense haver entrenat? Doncs això és el que necessitem durant l’embaràs, preparar el cos per a que pugui arribar al gran dia en les millors condicions físiques! 

No hi ha comentaris

Escriu un comentari