Com preparar-se bé per al part?

Ens encantaria que existís un exercici de preparació al part estrella, que ens garantís la possibilitat de viure el naixement de la nostra criatura tal com la desitgem. Oi que sí?

Si això és el que estaves buscant, i per això et disposes a llegir aquest article, t’hem de dir que, de moment, no tenim la poció màgica.

El que sí que sabem és quins ingredients et poden ajudar al fet que tot flueixi i, a partir d’aquí, puguis viure i gaudir al màxim del naixement que està per arribar. Te’ls expliquem un per un:

CONFIA. El primer i el més important que necessites és la confiança en tu mateixa i en la teva criatura. Estàs feta per parir i el teu nadó per néixer. De la mateixa manera que no has dubtat en cap moment de si el teu cos seria capaç de crear les ungles, els cabells o els diferents òrgans del teu fill/a, tampoc dubtis que el teu cos i ADN tenen tota la informació necessària per ajudar a néixer la teva criatura. Allunya’t de qui et faci creure que no ets capaç! Allibera’t de les pors i CONFIA EN TU.

ENVOLTA’T DE BONA COMPANYIA. A més de la confiança en l’equip que formeu mare/nadó, envolta’t de persones que et transmetin confiança, sobretot de cara al dia del naixement. I això inclou des del ginecòleg/a i/o la llevadora, fins als familiars i/o amics. T’has de sentir a gust i confiada amb les persones que tens al voltant. Saps què? Si fem un símil en el món animal, quan la lleona es posa de part, si pel que sigui es veu amenaçada, s’engeguen uns mecanismes de defensa que fan que el part s’aturi i, fins que no es torna a sentir segura i tranquil·la, el procés no torna a engegar. Doncs el mateix ens passa a les dones! Davant una amenaça, el procés de part pot aturar-se i, segons de qui estiguem envoltades, podem acabar patint tota una sèrie d’intervencions no necessàries, que poden posar-nos en risc tant a la mare com a la criatura.

RELAX. Estar tranquila i segura t’ajudarà a encarar aquest moment amb més serenitat, calma i amb la fluïdesa que necessites. Per això com la lleona necessitem confiar en nosaltres, en qui ens envolta i treure totes les pors i dubtes que puguem tenir.

INFORMA’T. Estar informada també és un punt clau. A Internet hi trobaràs moltes opcions de pla de part, un document que et permet descriure com vols que sigui el teu part. En aquests pots indicar, per exemple, si acceptes que et puguin fer una episiotomia o no, posar anestèsia epidural o no, si desitges que facin un pinçament precoç del cordó umbilical o no… Un cop hagis definit tots aquests aspectes, pots compartir el pla de part amb les persones que t’acompanyaran, perquè coneguin les teves preferències amb antelació. I si en tens qualsevol dubte, la teva llevadora de confiança et podrà ajudar.

TREBALLA LA MOBILITAT DE TOT EL COS I LA ZONA DEL PERINEU. A partir d’aquí, i tenint els aspectes anteriors coberts, a nivell físic i biomecànic cal que facis exercicis per tenir una pelvis mòbil (te n’expliquem més avall!). Addicionalment, i segons com et sentis, pot anar-te bé fer una visita amb un/a fisioterapeuta del sòl pelvià, perquè valori l’estat de tota la zona de la pelvis, perquè descarti possibles contractures i t’ensenyi a fer el massatge perineal (al nostre blog també tenim un article on t’ho expliquem).

Per últim, l’osteopatia també és recomanable: t’ajudarà a eliminar restriccions articulars i musculars, permetent que tots els teixits del teu cos estiguin lliures de tensions, i deixin fluir els moviments necessaris a cada moment del part.

3 EXERCICIS DE PREPARACIÓ AL PART, PER FER A CASA

I com a exercicis per fer a casa, te’n proposem 3 que t’ajudaran a alliberar tensions. Cal que els facis amb l’objectiu d’escoltar el teu cos. Intenta sentir com et mous, quines posicions et vénen més de gust, en els exercicis asimètrics: si hi ha un costat que es mou més que l’altre… ESCOLTA i SENT.

Gat i gos: Aquest exercici t’ajudarà a mobilitzar i descarregar tota l’esquena. Agafa aire quan estiguis quieta i treu l’aire quan et moguis. Sempre començarem el moviment del cul cap al cap, fent una onada amb la columna. Intenta arrodonir-te bé, com si volguessis anar a tocar amb totes les teves vèrtebres al sostre. En canvi quan ja tenim més panxeta vigilem al treure el cap i el cul que no ens tibi la línia alba de la panxa, no hem de notar cap tibantor, ni molèstia.

La papallona: Ens col·loquem assegudes a terra amb els peus tocant-se per les plantes i els genolls caiguts enfora. En aquesta posició fem cercles, podem moure tot el cos o només la part del tronc començant per la pelvis.

Els parabrises: Assegudes a terra amb les cames estirades, millor si ens recolzem amb l’esquena sobre una fit ball o si no la paret o sofà (però no és tan còmode). Agafo aire quan roto els peus cap en fora, com si volgués tocar amb la part externa del peu a terra i trec l’aire quan roto els peus cap endins, és a dir, fent el moviment contrari. Notaràs que les primeres setmanes d’embaràs tenim menys flexibilitat i a mesura que anem treballant aquest exercici setmana rere setmana anem guanyant i a poc a poc arribaràs a tocar a terra en les dues posicions. Si se’t flexionen una mica els genolls no pateixis, no passa res però intenta fer-ho amb les cames estirades.

Pots realitzar aquest tres exercicis cada dia durant tot l’embaràs i si tens qualsevol dubte escriu-nos un comentari.

No hi ha comentaris

Escriu un comentari