Esport en l’embaràs i el postpart

Avui us compartim la xerrada que hem fet durant el confinament sobre Esport, Fisioteràpia embaràs i Postpart amb les nostres col·laboradores i amigues de Raquis.

Per començar, com ja t’hem explicat altres vegades, saps que el moviment és bàsic per viure? Les dones estem fetes i preparades per parir, però actualment, l’excés de sedentarisme ja sigui, per exemple, degut a condicions laborals que ens fan estar hores i hores assegudes pot posar en risc la salut de l’embarassada i del teu nadó.

I és que, malgrat hauràs sentit dir moltes vegades frases com “no agafis pes” o “no facis esforços”, els estudis científics demostren que és més “perillós” el sedentarisme que l’activitat física. És habitual trobar-nos amb embarassades a les qui el metge recomana, davant el dubte, fer repòs. Però el cert és que en la majoria de casos les embarassades no sou tan vulnerables com se us adverteix per simple precaució.

Així doncs, sempre i quan no ens trobem en una situació de risc, per activar la musculatura i pujar una mica les pulsacions, no li passarà res al nadó!

Vols saber com fer exercici en l’embaràs i el postpart?

Mira el vídeo on t’expliquem com treballar i fer exercicis durant l’embaràs i el postpat.

Quins beneficis obtenim fent exercici?

 • Permet controlar millor la pujada de pes.
 • Redueix el dolor d’esquena i pelvis.
 • Ajuda en el part.
 • Ajuda a prevenir la diàstasi abdominal no fisiològica. És a dir, la separació entre els músculs rectes abdominals.
 • Ajuda a prevenir la preclamsia.
 • Redueix el risc de patir hipertensió, preeclampsia o diabetis gestacional.
 • Ens ajuda a combatre el restrenyiment.
 • Ens ajuda en la millora cardiovascular i muscular.
 • Disminueix la incidència de la incontinència urinària (tant en l’embaràs com en el post part).
 • Genera endorfines, ajudant a prevenir la depressió.
 • Millora l’estat d’ànim i la salut mental.
 • Millora la qualitat del son.
 • Millora la circulació.
 • Augmenta l’energia.
 • Facilita els canvis biomecànics i fisiològics de l’embaràs.

I no només això, també hi ha beneficis pel nadó:

 • Millora la maduració del sistema nerviós.
 • Disminueix la freqüència cardíaca en repòs.
 • Millora la viabilitat de la placenta fent que l’entrada de nutrients i la sortida de substàncies de rebuig sigui més eficient.
 • Augmenta el líquid amniòtic disminuint així el risc de part prematur.

Quin tipus d’exercici es recomana?

Tant en l’embaràs com en el post part, el més recomanable és que et posis en mans de professionals especialitzats perquè et recomanin el tipus d’exercici més adient per a tu.

Això és degut a que hi ha factors importants a tenir en compte a l’hora de planificar el millor exercici per tu. Aquest es veurà condicionat si és el teu primer embaràs, quant de temps ha passat entre embarassos, com han estat els parts anteriors, si tens problemes de circulació, varius vulvars, diàstasi abdominal o hipertensió, la qualitat del teu teixit conjuntiu, l’estat del sòl pelvià, i un llarg etc.

En línies generals, per ajudar-te a triar, mira que sigui un exercici que inclogui treball de la postura, del sòl pelvià i de la faixa abdominal (de forma indirecta), així com exercicis de força, cardiovasculars i exercicis de preparació al part. Exemples més concrets són caminar, anar en bicicleta, nedar, realitzar activitats a l’aigua, aeròbic suau, entrenaments amb peses però sota supervisió professional i entrenaments específics per embarassades com fem nosaltres amb una barreja dels millors exercicis per cada moment, treballant amb exercicis de tots els àmbits incloent Ioga i Pilates quan convé.

Recorda que has d’evitar completament els abdominals convencionals, maniobres de Valsalva (aguantar la respiració per moure grans pesos), l’impacte, els exercicis clàssics de Pilates i exercicis que augmentin la pressió a la línia alba (flexions, planxes, etc). No realitzis esports de contacte o de gran impacte, ni submarinisme, ara no és el moment, ja hi tornaràs, tot en el seu moment.

Des de quan i fins quan?

Des del primer dia i fins al final! Inclús hi ha estudis científics que destaquen la importància de començar sis mesos abans de l’embaràs.

I què més?

Recorda que en aquest mateix blog tenim altres articles que poden interesar, si vols saber 3 exercicis concrets entra al següent article:

COM PREPARAR-SE BÉ PER AL PART?

Si vols més exercicis encara, també pots enrtar al nostre canal de Youtube

Amb qui hem fet la xerrada sobre esport, fisioteràpia en l’embaràs i postpart?

Hem col·laborat amb Raquis Vilanova, centre de Fisioteràpia i Osteopatia.

La Míriam Prieto, directora de Raquis, és fisioterapeuta i osteòpata. (Col·legiada núm. 8192)

L’Araceli Triviño, és fisioterapeuta especialitzada en fisioteràpia obstètrica també a Raquis Vilanova. (Col. Núm.3513)

I jo mateixa, sóc l’Anna Saló Carbonell, directora de Saló Salut, Llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. (Col. Núm. 54760).

Esperem que us ajudi a resoldre dubte i que si en tens més ens els preguntis!

No hi ha comentaris

Escriu un comentari